pátek 3. ledna 2014

... aby se papír nekrabatil

Kupa lidí, elfů, trpajzlíků a dalších stvoření nemá ráda vodovky hlavně proto, že něco nimi namalují a ještě než to uschne, vytvoří papír nové dosud neidentifikované pohoří a odmítá se narovnat. Můžu vás ujistit, dělá to snad každý papír, který je nám smrtelníkům dostupný. No a jak se tomu vyhnout?

a) Buď si koupíte už předlepený nakližený akvarelový blok, který je ovšem na velmi velmi velmi občasnou domácí tvorbu trochu plácnutí přes kapsu (10 papírů přibližně kolem kilča) nebo pokud se na to necítíte si
b) napněte vlastní papír. Ačkoliv to zní děsivě, je to překvapivá brnkačka, kterou zvládnete za méně než 10 minut.

Budeme potřebovat:
  • bílou výkresovou čtvrtku
  • klihovou, příp. silnou papírovou lepící pásku
  • tvrdou desku větší než náš papír
  • houbičku, ubrousky, vodu


1) Ujistíme se, že je deska opravdu čistá a položíme na ní papír. Houbičku namočíme, vyždímáme a vlhkou přejíždíme po papíru jak naznačují šipky, tedy od středu ke krajům. Pokud papír začne žmolkovatět, žádný stres, zmenšíme tlak máčení a žmolky odstraníne houbičkou.


2) Po chvíli bude papír navlhčený tak akorát, myslím že to poznáte. Bude se přilepovat k podložce a začne se pomalu kroutit. To je ten správný čas pro přilepení. Ubrouskem trochu osušíme okraje. Pomocí pásky přichytneme k desce nejdříve jednu z delších stran papíru (doporučuji takový centimetrový přesah pásky na papír) a pořádně nehty připevníme, aby se nic neodlepilo. Pokud používáte klihovou pásku, nezapomeňte ji před lepením namočit, papírovou naopak ani nápad namáčet!

3) Houbičkou papír opět vypneme na další stranu a přilepíme páskou. Tak pokračujeme dokaď nejsou všechny strany pořádně přilepené.


5) Teď přichází nejnudnější část. Čekání. Napnutý papír schne různě dlouho, někdy hodinu, někdy i den. Po usušení a namalování a zase usušení pásku strhněte (pokud používáte papírovou) a nebo obrázek vyřízněte podél pásek.

P.S. až budete na takto připravený papír malovat, nelekejte se, když se zkrabatí. Až uschne, tak se zase sám narovná :)

Žádné komentáře:

Okomentovat